lauantai 28. joulukuuta 2013

Jouluhalko


   Minulla on vuosia ollut tavoitteena tehdä ranskalainen jouluhalko kakuksi joulupöytään ja vihdoinkin tänä vuonna sain sen jopa tehtyä.


Jouluhalko

Pohja
4 keltuaista
75 g tomusokeria
3 valkuaista
75 g vehnäjauhoja
25 g voita

Täyte
2 dl kermaa
200 g tuorejuustoa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
½ tl kanelia
3 rkl kylmää vahvaa kahvia
70 g valkosuklaata rouhittuna

Kuorrute
2 dl kermaa
50 g tummaa suklaata
(ruskeaa elintarvikeväriä)
Marsipaanista/sokerimassasta tehtyjä marjoja ja lehtiä


   Sulata voi ja anna sen jäähtyä.
   Vaahdota keltuaiset ja siivilöity tomusokeri, kunnes vaahto kaksinkertaistuu tilavuudeltaan. Vaahdota valkuaiset erikseen kiinteäksi vaahdoksi ja lisää se varovasti jauhojen kanssa keltuaisvaahtoon. Lisää lopuksi jäähtynyt voi.
   Levitä taikina leivinpaperilla vuodatulle uunipellille. Paista keskitasolla 175-asteessa n. 8 minuuttia. Pohjan on tultava juuri ja juuri kypsäksi. Kuiva levy on vaikea rullata. Kumoa kakkulevy toiselle sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä rauhassa.

   Vaahdota täytettä varten kerma ja sekoita joukkoon tuorejuusto, sokerit, kaneli, kahvi ja rouhittu valkosuklaa. Levitä täyte jäähtyneelle pohjalle ja rullaa tiukaksi rullaksi ja anna vetäytyä jääkaapissa jonkin aikaa, vaikka seuraavaan päivään.

   Sulata kuorrutteen suklaa ja anna sen jäähtyä. Vaahdota kerma ja lisää sulanut, jäähtynyt suklaa joukkoon. Jos mielestäsi kuorrute ei ole tarpeeksi ruskeaa, niin lisää joukkoon hieman ruskeaa elintarvikeväriä.
   Leikkaa rullasta 1/3 ja leikkaa pienempi pala vinoittain poikki. Aseta palaset pidemmän rullan sivuille oksiksi. Peitä torttu kuorrutuksella ja koristele marsipaanimassasta valmistetuilla marjoilla ja lehdillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti