tiistai 24. kesäkuuta 2014

Aleksanterin leivokset

   Lapsuudesta muistan, että jos äiti kaipasi jotain kahvileipää, niin aleksanterin leivosten kanssa ei voinut mennä vikaan. Siitä huolimatta näitä herkkuja ei kotona itse leivottu, vaan ostettiin valmiina. Miksi, sitä en osaa sanoa. Nämä herkut kestävät myös hyvin pakastamisen, joten ne voi leikata pieniksi leivoksiksi ja ottaa yhden kerrallaan pakkasesta, kun tekee herkkua mieli.
   Sen verran olen äitiini tullut, että jos jotain tiettyä leivonnaista tekee mieli, niin se on näitä.
   Tästä määrästä tulee pellillinen leivoksia.



Aleksanterin leivokset


Pohja

400 g voita
2 dl sokeria
4 munaa
9 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Täyte

Vadelmamarmeladia (tai jotain muuta, oman maun mukaan)

Päällys

8 dl mansikan makuista tomusokeria (tai valkoista tomusokeria ja punaista elintarvikeväriä)
n. 1 dl vettä


Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi.

Lisää munat yksitellen voimakkaasti samalla vatkaten.

Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää muiden joukkoon, sekoita tasaiseksi.

Jaa taikina kahteen yhtä suureen osaan ja anna niiden levätä jääkaapissa puoli tuntia.

Kauli ensimmäinen taikina leivinpaperin päällä pellin kokoiseksi suorakaiteeksi ja nosta pellille.

Levitä ensimmäisen levyn päälle marmeladi. Vähintään purkillinen marmeladia menee, voi laittaa enemmänkin.

Kauli toinen taikina samankokoiseksi kuin ensimmäinen levy. Tähän auttaa jos on silikoninen leivinalusta, jonka päällä kaulia. Nosta toinen levy ensimmäisen päälle.

Paista 175-asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.

Sekoita tomusokerin joukkoon sen verran vettä, että seoksesta tulee notkea tahna.

Levitä kuorrutus levyjen päälle ja tasoita pinta, esim. kuumaan veteen kastetulla veitsellä.

Leikkaa levy tasaisiksi leivoksiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti