perjantai 22. kesäkuuta 2012

Ruis-karpalosämpylät



Olen jo pitkään tehnyt meille itse leivät tai siis lähinnä sämpylöitä. Ainoa leipä, jota ostamme kaupasta, on ruisleipä. Sitäkin olen pariin otteeseen kokeillut tehdä, mutta vähemmän onnistunein tuloksin. Sämpylät ovat siitä mukavia tehdä, että ne valmistuvat pienellä vaivalla ja perusreseptiä voi muokata niin paljon kuin sielu sietää.
Oma perusreseptini sämpylöihin on se, joka löytyy Sunnuntai Rouheinen -sämpyläjauhopussista. Itse en enää jauhoja pahemmin mittaa, vaan katsastan taikinan mukaan jauhojen lisäämisen, joten alla olevassa reseptissä on jauhojen määrä suuntaa antava. Harvoin teen ihan perusreseptin mukaan ja tällä kertaa päädyin yhdistelmään ruis ja karpalo. Usein laitan taikinaan erilaisia pähkinöitä, kuivattuja marjoja, porkkanaraastetta tai mitä satun kaapista löytämään. Jauhoja myös vaihtelen tunnelman mukaan, esim. ruis- tai grahamjauhoja laitan joukkoon makua tuomaan. Sämpylöiden päälle voi laittaa erilaisia siemeniä ennen paistamista.


Ruis-karpalosämpylät (n. 25 kpl)

5 dl           vettä
1 ½ tl        suolaa
2 rkl         siirappia (itse käytän leipäsiirappia)
1 ps          kuivahiivaa
1-2 dl       ruisjauhoja
n. ½ dl      kuivattuja karpaloita pilkottuna
10-12 dl   sämpyläjauhoja
1 dl           oliiviöljyä


Sekoita +42-asteiseen veteen suola ja siirappi. Vispilöi taikinanesteeseen ruisjauhot, joihin on kuivahiiva sekoitettu. Lisää pilkotut kuivatut karpalot. Lisää jauhoja vähitellen, sillä pehmeämmästä taikinasta tulee parempia sämpylöitä. Taikinan teon loppuvaiheessa lisää huoneenlämpöinen öljy. Vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna kohota lämpimässä paikassa 30 minuuttia.

Vaivaa ilmakuplat pois (voi tehdä jauhotetulla pöydällä tai sitten kulhossa, ihan maun mukaan) ja muotoile sämpylät mielen mukaan. Kuvassa olevat sämpylät on ensin pyöritelty tangoiksi ja sitten tangot käännetty solmuiksi. Toinen kätevä tapa on paistaa sämpylät muffinsivuoassa. Silloin saa varmemmin saman näköisiä ja kokoisia sämpylöitä, jos sellaista halajaa.

Nosta sämpylät pellille leivinpaperin päälle ja anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa n. 30 minuuttia.

Paista uunin keskitasolla 225-asteessa 10-15 minuuttia. Halutessasi voit voidella sämpylät vedellä ennen paistamista.

2 kommenttia:

  1. Lisäätkö sen lukijat palkin tohon sivuun/alle niin bongaan uudet reseptit aina helpommin <3

    VastaaPoista